skip to Main Content

Een buitenkeuken is in de zomerse maanden een mooi bezit voor barbecueliefhebbers. Alleen de beleving kan volgens Nieuwveners Ad Janmaat en zijn zoon Job nog wat opgevoerd worden. Vanaf nu is hun barbecue in de vorm van de voorkant van originele klassieke auto’s verkrijgbaar.

De loods van Ad en Job aan de Nieuwveense Hogendijk was ruim tien jaar geleden nog een supermarkt en nu is het omgebouwd tot een showroom. De vijf verschillende types van hun ‘carbecue’ staan hier tentoongesteld. Variërend van een klassieke Mini Cooper tot aan een Citroën 2CV.

De carbecue was niet een plotselinge ingeving dat vervolgens stapje voor stapje werd uitgewerkt. Nadat Ad uit zijn supermarkt stapte en enkele jaren timmerde aan een chalet in Frankrijk, kwam Job vier jaar geleden met een afgekeurde kever thuis. De op dat moment tweedejaars bouwkundestudent wilde daar wat leuks van maken. ,,Ik heb niet in het bijzonder een passie voor auto’s of barbecueën. Ik vind het leuk om van retroproducten met veel historie weer iets bruikbaars te maken. Het idee was om deze kever door midden te zagen en er een koeling of een barbecue in te plaatsen,” zegt Job.

 

Met alleen een ingebouwde barbecue nam het tweetal geen genoegen. De auto’s zijn onder meer voorzien van een muziekbox, koelingen en sfeerlichten. ,,Het product is exclusief, dus willen we dat de kwaliteit dat ook is,” zegt Job. Liefhebbers moeten dan ook wel een slordige 5.000 euro over hebben om het goedkoopste model in de tuin te plaatsen.

 

Het is volgens Job niet nieuw dat er hobbymatig klassieke auto’s uit elkaar gehaald worden om er iets leuks van te maken, maar wel dat er in deze mate buitenkeukens van te koop zijn. ,,Ik denk dat ondernemers erop afkomen of particulieren die wat meer te besteden hebben. Het is vooral voor mannen een andere beleving van van barbecueën en auto’s.”